De chocoladerepen van Tony’s Chocolonely worden geleverd in 200 grams (melk of puur) of 180 grams (hazelnoot) repen. De smaak kan per pakket verschillen. In de pakketten is standaard één reep opgenomen, met uitzondering van het Duurzame Verwenpakket. Die heeft er 2…

Het verhaal van Tony Chocolonely's - Reep Chocolade

Op weg naar 100% slaafvrije chocolade. Dat is waar Tony Chocolonely voor staat. Opgericht door journalist Teun van de Keuken als antwoord op de vaak schrijnende situaties op de cacaoplantages.

Het Harkin-Engel convenant
In maart 2004 geeft Teun zichzelf officieel aan bij de Officier van Justitie als chocolade-crimineel. Een half jaar later wordt de aangifte niet ontvankelijk verklaard. Daarop stapt Teun naar het Hooggerechtshof.  Het Harkin-Engel convenant, dat in 2005 getekend wordt door verschillende grote chocolade-producenten, moet een einde maken aan de slavernij in de chocolade industrie. Maar later blijkt dat geen van die producenten daadwerkelijk iets gedaan heeft om de slavernij in te perken.

Charlie and the Chocolate Factory
In datzelfde jaar komt de film Charlie and the Chocolate Factory uit in Nederland. Voor Teun een goede gelegenheid om naar hoofdsponsor Nestlé te stappen met de vraag om een slaafvrije reep chocolade te maken. Al is het er maar ééntje als gebaar van goede wil. Maar de fabrikant weigert. En ook de makers van Ben & Jerry’s durven het niet aan. Er komt veel rumoer vanuit de pers, maar niemand wil zijn vingers aan het verzoek branden. Dus dacht Teun, dan doen we het maar zelf!

Tony’s Chocolonely
Op 29 november 2005 brengt Teun de eerste officiële slaafvrije reep chocolade ter wereld op de markt. Tony’s Chocolonely is geboren. De rechtzaak loopt echter gewoon door. Teun spreekt met jongens uit Burkina-Faso die als slaaf geronseld zijn om te werken aan de Ivoorkust. En hij spreekt met twee kindslaven die bereid zijn om tegen chocolade-crimineel Teun te getuigen. Ondanks deze getuigenverklaringen besluit de rechtbank in 2007 dat Teun van de Keuken niet zal worden vervolgd.

100 % slaafvrij
In dezelfde periode spant een importeur van Zwitserse Chocolade een kort geding aan tegen Teun, omdat hij niet zou kunnen garanderen dat zijn chocolade slaafvrij is gefabriceerd. ‘Slaafvrije chocolade bestaat niet’, zo stelt hun advocaat. De uitspraak van rechter laat gelukkig iets heel anders zien: Tony’s Chocolonely is 100% slaafvrij!

Genieten van (h)eerlijke chocolade
Helaas komt slavernij nog steeds voor. Ook Tony’s Chocolonely moet er constant voor blijven waken dat zijn chocolade slaafvrij blijft! Soms profiteren boeren bijna niet van het extra geld dat betaald wordt voor de cacao. Dus wordt de productieketen nog scherper in de gaten gehouden. Jij kunt ook meedoen en helpen de slavernij in te perken. En het enige wat je daarvoor hoeft te doen is genieten van één van de heerlijke repen chocolade van Tony’s Chocolonely.