Fairmail is fair trade gecertificeerd door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en de World Fair Trade. Fairmail kaarten worden gedrukt op FSC gecertificeerd papier. Fair ’n Square heeft verpakkingen van 5 stuks Fairmail kaarten in haar assortiment.
Wereldse Inspiratie pakket

Het verhaal van Fairmail - Pakje kerstkaarten

Een echt kaartje krijgen is veel leuker dan een digitaal exemplaar, toch? En vooral wanneer het een kaart betreft van een kansarme Peruaanse jongere! Zo help je straatkinderen aan een echte baan.... als fotograaf.

Eerlijke kaartenhandel in Peru

Waarom zou je in Peru een eerlijke kaartenhandel beginnen? Omdat het er nog niet is!, dacht de Nederlandse Janneke Smeulders. Dus richtte ze FairMail op. Kansarme Peruaanse tieners krijgen van FairMail een fotografiecursus en (parttime) werk als fotograaf. De mooiste foto's worden afgedrukt op ansichtkaarten. Originaliteit is gegarandeerd: de jongeren schieten de foto's in hun eigen leefomgeving, dus de afbeeldingen zijn nergens anders te vinden.

Een toekomst

Van de winst die wordt gemaakt, gaat 50 procent naar een onderwijsproject voor de tieners. Bovendien biedt FairMail de jonge fotografen een eerlijk salaris, medische gezondheidszorg en goede werkomstandigheden.

Verschillende thema’s

De kaarten zijn in allerlei thema's: liefde, natuur, verjaardag, vriendschap... Momenteel zijn er tien tieners uit Noord-Peru aan het werk. Op de achterkant van iedere ansichtkaart staat de naam, leeftijd en een fotootje van de fotograaf vermeld.

FSC keurmerk

FairMail gebruikt natuurlijk papier met het FSC keurmerk. Dit betekent dat de grondstoffen afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.