In de kerstpakketten van Fair ’n Square vind je de kleurrijke portemonnees van Ragbag. De kleuren van de portemonnees kunnen per pakket variëren.

Het verhaal van Ragbag - Portomonnee

Ragbag producten worden gemaakt van gerecycled plastic, verzameld door 'ragpickers' in o.a. India. Het plastic afval wordt verzameld in speciale sorteercentra waar het wordt gewassen, gesorteerd op kleur en geperst tot stevige platen materiaal. Dit materiaal wordt vervolgens door kleine familiebedrijven verwerkt tot nieuwe producten.

Kansen bieden

Het project verschaft momenteel werk aan ruim 100 mensen die hiermee hun bestaan kunnen verbeteren. Het is een voorbeeld van duurzame internationale samenwerking, waarbij gewerkt wordt op basis van gelijkwaardigheid en respect voor elkaars culturele achtergrond. Ragbag producten communiceren een positieve boodschap, die anderen inspireert om te werken aan een betere toekomst.

Partners

Ragbag’s partner in Delhi (India) is Conserve. Zij werken met ragpickers, die plastic afval verzamelen en verkopen aan het verzamelcentrum. Hier wordt het gewassen, gesorteerd op kleur en met een machine tot stevige platen geperst. De kleurrijke platen worden vervolgens in kleine familiebedrijven verwerkt tot allerlei producten. Het project levert inmiddels werk aan meer dan 60 mensen.

In Calcutta/Kolkata (India) werkt Ragbag samen met Fairdeal Crafts Organisation. Deze Fair Trade organisatie werkt met ragpickers en kleine familiebedrijven samen om katoenafval in kleurrijke nieuwe stoffen en tassen te verwerken.

In Bhopal (India) wordt samengewerkt met Bhopal Rehabilitation. Dit is een Fair Trade organisatie die is opgericht na de gasramp die deze stad in 1984 trof. Inmiddels hebben zij meer dan 360 mensen opgeleid en voorzien van inkomen.

Tenslotte wordt er in Brazilië samengewerkt met Suba Design. Dit is een tassenbedrijf, opgericht door Bregtje Houben en Hanna Dankers. Het doel  van deze organisatie is om de mensen in Praia da Pipa meer kansen (en werk) te geven. Praia da Pipa is een kleine gemeenschap in het Noord-Oosten van Brazilië, waar veel mensen van het toerisme leven. Locale afvalverzamelaars (catadores) verzamelen hier afval als karton, plastic flessen en bierblikjes. Als ze een mooi stuk reclamedoek hebben gevonden, dan wordt dit door het Suba atelier opgekocht en verwerkt tot kleurrijke tassen met een Braziliaanse 'vibe'.